15 de juny 2008

JOSEP PLA

JOSEP PLA


”Quan Torrelles tenia muralles, una de les portes del recinte s'obria a ponent. Encara és visible un vestigi de torre que constata el fet. En aquesta porta s'iniciava un camí que després de giragonsejar sobre la part més plana i rica del terme fa cap a les masies escalonades sobre la carena. A partir de la braga de la muralla, a banda i banda d'aquest camí, s'hi alçaren unes cases que formaren l'actual carrer Estret. Gairebé totes elles són del segle XVIII i responen, més que al gust refinat del segle, a una concepció una mica ventruda de la solidesa. Posteriorment, però, han sofert tantes reformes i tantes modificacions, que exteriorment són impossibles de reconèixer. Els queda només la cornisa, l'orella baixa del teulat, que o sembla feta expressa perquè, a sota, hi facin el niu les falcies i les orenetes.

Avui, el carrer Estret queda diluït a dins de eixamplament que ha tingut Torrelles. Comença a la carretera i acaba a la placeta de l'Om, però des d'aquesta placeta hi ha encara diferents carrers, de manera que es pot dir que el carrer és dels més cèntrics. A la placeta de l'Om –que és vagament triangular i molt petita– he tractat de veure si trobava l'om que sens dubte donà nom a la placeta; però, d'arbre, no n'hi he vist pas cap, i d'om encara menys.” ( El carrer estret)

1.- Tema i resum del fragment.

2.- Busca un sinònim de les paraules en negreta.

3.- Figures literàries.

EL BEHAVIORISME Corrent de la psicologia científica que només valora o té en compte les relacions directes, o quasi directes, entre els estímuls i les respostes (sin. de conductisme).

Es basa en l’observació de la realitat i en la descripció totalment objectiva. L’autor només descriu allò que veu sense opinar ni distorsionar la realitat.

“A mitja tarda es posa a ploure –una pluja fina, densa, menuda, pausada. No fa gens d'aire. El cel és gris i baix. Sento caure la pluja sobre la terra i els arbres del jardí. Fa una fressa sorda i llunyana –com la del mar a l'hivern. Pluja de març, freda, glacial. A mesura que va caient la tarda, el cel, de gris, es torna d'un blanc de gasa –lívid, irreal. Sobre el poble, pesant sobre els teulats, hi ha un silenci espès, un silenci que es palpa. La fressa de l'aigua que cau l'allarga en una música vaga. Sobre aquesta sonsònia, hi veig flotar la meva obsessió del dia: vint-i-un anys!”. ( El quadern gris)

3.- Consideres que Pla ha utilitzat la tècnica behaviorista en el text?

4.- Quin tipus de descripció usa Josep Pla?

5.- A quina tècnica et recorda?

6.- Figures literàries.

L'escriptor té una responsabilitat total davant de l'època que li ha tocat viure.

La primera obligació d'un escriptor és observar, relatar,manifestar l'època en què es troba.

7.- Comenta les paraules de l’autor i dóna la teva opinió.