3 de des. 2009

RAY JOHNSON al MACBA fins el 10 de gener


Més de 300 obres de l'artista nord-americà Ray Johnson (Detroit, 1927-Nova York, 1995) s'exhibeixen des d'aquest dimecres al MACBA, a Barcelona, a la primera retrospectiva a Espanya dedicada a aquest figura del Pop-Art,"el més famós dels artistes desconeguts", segons el museu.
Famós i marginal a la vegada, Ray Johnson va ser "un artista contradictori". Va començar una brillant i prometedora carrera al Black Mountain College, on es va relacionar amb Albert Einstein, John Cage, Merce Cunningham, Robert Motherwell, Robert Rauschenberg, Cy Twombly o Willem de Kooning, i va acabar oblidat per tots després d'autoexiliar-se a Long Island i renegar de qualsevol exposició pública de la seva obra.
Les milers de missives que l'artista va enviar amb el prec Please Add to & Return (Completa-ho i retorna-ho, per favor) donen títol a aquesta mostra, que es presenta al MACBA a la mateixa planta en la qual es pot veure l'exposició dedicada a John Cage, veí seu a Nova York, que va influir en Johnson amb les seves reflexions sobre l'atzar i la indeterminació.
Fruit d'una tàctica comercial, l'artista va començar el 1955 a enviar per correu litografies en offset per anunciar els seus dissenys i tres anys després va enviar la primera circular en la qual pregava al destinatari que la completés i la tornés.

A partir de 1960, els enviaments massius, una filosofia que compartia amb Warhol, van servir d'inspiració a un grup d'artistes que es van dedicar a partir de llavors a confeccionar imatges destinades a la distribució per via postal, amb la qual cosa va néixer el moviment de l'anomenat "art postal", que va comptar amb centenars d'adeptes.


Va arribar a llançar des d'un helicòpter entrepans de salsitxes de frankfurt de 30 centímetres de llargada, i va batejar les seves 'performances' com "Nothing" en "actitud contrària al happening" tan de moda a l'època.

Però la seva major creació artística va ser sens dubte la seva pròpia mort: després d'anunciar per telèfon als seus amics la millor de les seves 'performances', el 13 de gener de 1995 va saltar d'un pont a Sag Harbour (Long Island) i va morir ofegat. Malgrat que en les últimes dècades va portar una vida frugal, va deixar al banc una important fortuna i a casa seva van aparèixer ordenats amb mirament centenars de collages inèdits.

1 comentari:

òscar ha dit...

Aprofitaré les vacances de nadal per acostar-me al Macba. Sempre és un plaer.