17 de juny 2008

EXERCICIS D’ACCENTUACIÓ:

2n ESO CATALÀ

1.- Accentua quan calgui:

La Senyora Gracieta interferi llavors la conversacio i pregunta a donya Pura si jo pensava viure a la fonda o llogar pis. La pregunta fou tan extraordinaria que vaig pensar que la dona era sorda o almenys una mica dura d’oida.

- Si, si – digue la vella senyora amb un somriure bondados – Aquest jove ha llogat el pis del carrer Estret.

- Exacte, si senyora. El pis del numero 3- li vaig dir.

- I voste anira a viure alla? – salta la dona feta una polvora.- Que me’n diu! Verge Santa! Ja sap que he fet?

- I per que ho dius tot aixo, Carme?

- El carrer Estret! Mare de Deu! Pero si es l’ultim carrer de la vila. Jo no hi aniria a viure encara que m’hi arrosseguessin... Es el carrer de mes transit de Torrelles. El que hi ha mes soroll....

- Molt be. D’acord. Per tot aixo podria esser precisament el mes convenient.

Josep Pla. El carrer Estret

2.- Accentua i justifica el per què:

En aquella botiga venen oli bo de debo. Aquells nois venen de la muntanya mes alta. M’agrada comprar el cafe molt. Deim que feien massa soroll. Vosaltres no en feu. Ell feu molt ben fet de dir-li allo. Feu el que us digui. Fora bo que en fessiu un bon us. He tret el be fora del corral. Mon pare es el millor pintor del mon. Us ho havia dit? El mon es rodo. Voleu que us digui res mes?

Quan hi vai anar ja no hi quedava res. El res es una manera de donar gracies a Deu. Per que ho feu? Perque volem. Que vols menjar per sopar? Allo que tu vulguis. Aquell os polar es mes net que el seu net. Ma mare va sentir el meu del gat. El nostre mon dona voltes al voltant del sol. Fora necessari que vinguessiu. Son uns deu nois. Deu n’hi do. Aixo es un os de be. Si que vindre pel teu sant. Que venen mores a plaça? Beviem te pel carrer mentre colliem mores.

3.- Accentua si cal i classifica els mots:

Agudes amb accent- planes amb accent – esdrúixoles amb accent- sense accent gràfic-

Reptil, magnetofon, medul·la, atmosfera, hipopotam, interes, malbe, esferic, examen, pastis, estatua, compravem, cantaveu, pel·licula, historia, sindria, quimica, coixi, submari, helicopter, copia, repos, platan, esglesia, compren, examens, prestec, Gloria, Nuria, Virginia, Polonia, academia, Silvia, Filadelfia, diguessiu, importancia, prudencia, porteria, tenia, volia, volien, colonia, industria, patria, blavos, angles, frances, negros, tauro, ocasio, rapid, exces, tecnica, masia, burges, anirieu, silencios, dia, tia, timo, frenetic, semafor, pesol.